Nieuwsbrief
Wil je maandelijks onze nieuwsbrief ontvangen? Meld je dan aan via deze link!
World Mental Health Day: hoe ga jij om met mentale gezondheid op de werkvloer?
Doorbreek het stigma op de werkvloer
Afgelopen dinsdag was het World Mental Health Day, een dag die draait om het vergroten van het bewustzijn en de openheid rondom mentale gezondheid. En hoewel we in het bedrijfsleven al aardig wat stappen hebben gemaakt op dit gebied - denk aan hybride werken, de inzet van bedrijfspsychologen en het optimaliseren van de work/life balance - is deze dag een hoognodige wake-up call. Één op de zeven werknemers heeft burn-out klachten, dat zijn 1,3 miljoen medewerkers in totaal. Bizar hoge cijfers als je het ons vraagt. Verandering bereiken we alleen samen, daarom gaan we in dit artikel dieper in op het belang van mentale gezondheid op de werkvloer en geven we je een aantal praktische tips.
Wat maakt mentale gezondheid zo van belang op de werkvloer?
Mentale gezondheid is van onschatbare waarde en verdient een centrale plaats in onze levens, zowel binnen als buiten de werkplek. Het beïnvloedt niet alleen hoe je je voelt, maar heeft ook een diepgaand effect op je algehele welzijn en je professionele prestaties. Laten we wat dieper graven in waarom dit zo cruciaal is, zowel voor medewerkers als organisaties als geheel.
Productiviteit en Betrokkenheid:
Een gezonde geest leidt tot hogere productiviteit en betrokkenheid bij je werk. Wanneer je mentaal welzijn in orde is, kun je je concentreren, creatiever zijn en effectiever problemen oplossen. Dit komt niet alleen jou ten goede, maar versterkt ook de prestaties van het hele team en de organisatie.
Talentbehoud:
Bedrijven die actief inzetten op het welzijn van hun medewerkers, inclusief hun mentale gezondheid, hebben vaak een voorsprong bij het aantrekken en behouden van toptalent. Professionals zijn steeds kritischer in hun keuze voor werkgevers en geven de voorkeur aan organisaties die hun welzijn serieus nemen.
Kostenbeheersing:
Het ondersteunen van mentale gezondheid kan de kosten van ziekteverzuim aanzienlijk verminderen. Het voorkomen van burn-outs en stressgerelateerde aandoeningen is niet alleen gunstig voor individuen, maar ook voor bedrijven. Het draagt bij aan een gezondere en gelukkigere werkomgeving en verlaagt kosten die anders verband houden met verzuim en vervanging van personeel.
Wettelijke Verplichtingen:
Steeds meer landen leggen wettelijke verplichtingen op aan werkgevers om te zorgen voor een veilige werkomgeving, inclusief de mentale gezondheid van medewerkers. Het voldoen aan deze vereisten is niet alleen een juridische plicht, maar ook een morele verantwoordelijkheid. Organisaties moeten zorgdragen voor de mentale gezondheid van hun medewerkers om een gezonde, inclusieve werkomgeving te creëren.
Het bevorderen van mentale gezondheid op de werkplek is niet alleen een 'nice-to-have', maar een 'must-have'. Het heeft tastbare voordelen voor individuen en organisaties, draagt bij aan een positievere werkomgeving en helpt om talent aan te trekken en te behouden. Nu we de voordelen weten, hebben we ook een aantal tips voor je op een rij gezet, hoe jij kunt bijdragen aan een open werkcultuur rondom mental health:
1. Steun bieden
Toon begrip en steun voor collega's die mogelijk worstelen met hun mentale gezondheid. Luister zonder oordeel en bied hulp wanneer dat nodig is. Een luisterend oor kan veel betekenen.
2. Betrokkenheid bevorderen
Moedig een cultuur aan waarin collega's zich betrokken voelen bij elkaars welzijn. Het uiten van waardering en erkenning voor de prestaties van anderen kan positief bijdragen aan de sfeer op de werkvloer.
3. Positieve communicatie
Houd communicatie positief en constructief. Vermijd roddels en negativiteit. Dit creëert een gezonde en ondersteunende werkomgeving.
4. Werk-privébalans prioriteren
Zorg voor een gezonde balans tussen werk en privé. Respecteer je eigen grenzen en die van anderen. Moedig collega's aan om tijd te nemen voor zichzelf en hun persoonlijke leven.
5. Zelfzorg
Investeer in je eigen mentale gezondheid. Neem pauzes, manage stress en zoek professionele hulp als dat nodig is. Als je goed voor jezelf zorgt, kun je beter voor anderen zorgen.
6. Opleiding en training
Neem deel aan workshops of trainingen over mentale gezondheid op de werkplek als deze beschikbaar zijn. Dit vergroot je begrip en helpt je om beter te reageren op de behoeften van collega's.
7. Feedback geven
Als je merkt dat er verbeteringen nodig zijn op het gebied van mentale gezondheidsondersteuning, aarzel dan niet om feedback te geven aan HR of het management. Je input kan bijdragen aan positieve veranderingen.
8. Collega's doorverwijzen
Als je ziet dat een collega dringend professionele hulp nodig heeft, moedig hen dan aan om hulp te zoeken en verwijs ze indien nodig door naar de juiste bronnen.
Bij Staffing Force hanteren we een open cultuur en werken we samen met Empowr: een online platform waar onze medewerkers een budget hebben om uit te geven aan mentale gezondheid. Dit is niet alleen fijn voor de sfeer op de werkvloer, maar gaat ook (langdurig) verzuim tegen.
Ben je nog op zoek naar een nieuwe opdracht binnen finance of HR? Laat dan je contactgegevens achter via onderstaand formulier en wij nemen contact met je op!